Jak být ještě lepší rodič?

Nechcete, aby se vaše děti nudily. Chcete, aby vaše děti rozvíjely své schopnosti a talenty. Chcete, aby byly šťastné.

A možná máte pocit, že právě proto jste tu vy – rodiče. Abyste své děti rozvíjeli. Abyste je nenechali zahálet, protože, když prošvihnou toto období, kdy se učí rychle a vše nasávají jako houby, mohlo by být potom už pozdě. Pak to půjde všechno ztěžka, až budou starší. Proto je důležité se jim věnovat a rozvíjet je právě teď . Podchytit jejich talenty. Využít každou vteřinu pro jejich rozvoj. Nenechat je jen tak se válet, nudit, dělat věci, které nikam nevedou. Aby nezahálely a nezakrněly.
 
A od toho jste jste tu právě vy. Abyste to vymysleli. Abyste je zabavili.
A i když vás to příliš nebaví a už fakt nevíte, kam pro nápady a co vymyslet, stále se o to pokoušíte – alespoň trochu. Hrajete si s nimi. Vymýšlíte hry, kde se i něco přiučí. Kupujete knížky s naučným podtextem. Platíte jim kroužky a učitelé navíc. Organizujete čas, tak, aby všechno stihly.
A jste z toho nesmírně unaveni a utaháni. Stali jste se taxikáři, organizátory volnočasových aktivit, animátory dětských her, které vás vůbec nebaví.
A potom s vašimi přáteli nostalgicky vzpomínáte na své dětství, dětské party a hry. Jak vás rodiče měli problém večer svolat domů. Jak o vás celé odpoledne nevěděli, neslyšeli. Kolik jste zažili dobrodružství. Jak jste si uměli hrát.
Jenže ty dnešní děti…
Připravila jsem pro vás video, které hovoří o tom, jak si to všechno děláme sami. Jak jsme se vehementně obuli do rolí Super-rodičů. Jak svým dětem bereme dětství. Jak na úkor znalostí a výkonů, jim bereme to nejpodstatnější, co jim v životě umožní přizpůsobit se a žít kdekoliv a s čímkoliv: samostatnost, kreativitu, fantazii, radost z maličkostí, fyzickou zdatnost a odolnost, silnou imunitu, zodpovědnost sám za sebe, schopnost poradit si s překážkami, s různými problémy a lidmi, výdrž a vytrvalost, vystačit si s málem, překonat chvíle nepohodlí. Možnost tvořit, poznat sám sebe, své meze, své síly. Víru v sebe a možnost objevit se, zastavit se, bloumat a pochopit sám sebe a své démony v sobě. Klesnout si na své dno a pak se umět odrazit. Vše pro sebe a za sebe, bez zásahů z venčí, bez logických a systematických úvah a vysvětlování dospělých. Pochopit jen svým vlastním způsobem, na své úrovni…